讲座报告

[讲座报告]Genetic mapping of complex traits

时间:2012-04-18 08:23:21   作者:不详  来源:网络  查看:

报告题目:Genetic mapping of complex traits: current status and prospect

报 告 人:Dr. Yuehua Cui, Associate Professor, Department of Statistics and Probability, Michigan State University, USA

报告时间:2012418日上午9:00

报告地点:智能实验大楼大会议室(S217

报告主要内容:Recent years we have witnessed the rapid growth in biotechnology which greatly advanced the genotyping technology. With the aid of molecular markers (e.g., SSR, single nucleotide polymorphism), we can now use statistical and computational approaches to target genetic regions or genes underlying complex traits such as grain yield, tree height/diameter and biomass production. These identified genes will greatly facilitate the process of gene clone and transfer study. In this talk, I will briefly introduce the basic principle of genetic mapping of complex traits, some of the important topics in this area, how we achieve it and some of our recent work in association analysis and eQTL mapping study.

报告人简介:崔跃华博士为美国密西根州立大学统计与概率系副教授,在统计遗传及生物信息学领域有所建树,在eQTL定位及基因网络调控上的研究国际领先。首次提出了描述母本与子代基因互作的统计模型,成功地定位了一个位于胚乳上的控制水稻烹煮品质的基因;首次提出了以基因为单位的全基因组关联分析的方法,并发展了相应的软件,该方法在国际顶级遗传综述期刊Nature Review Genetics上特别报道;首次提出了非线性的基因与环境互作,为深入研究生物对环境变化的反应提供了重要的研究工具;发展了一系列印迹基因定位的统计方法,为林木遗传育种提供了新的思路和方向。

亚热带森林培育国家重点实验室培育基地

2012417